Recepti
TJESTENINA S RAJČICOM
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
5 listova svježeg bosiljka
2 žlice bijelih mljevenih badema
2-4 češnja češnjaka
4-5 pelata rajčice
maslinovo ulje
sol i papar prema želji
Priprema: tjesteninu FIOLI kuhati 12-14 min. (do željene tvrdoće "al dente"). Bosiljak usitniti, dodati mljevene bademe, usitnjeni češnjak, pelate, maslinovo ulje, sol i papar. Sve zajedno pomiješati s tjesteninom. Može se servirati toplo i hladno.
TJESTENINA S BROKULOM
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
350 g brokule
1 veća glavica crvenog luka
5 žlica maslinovog ulja
100 g pancete
4 dcl vrhnja za kuhanje
Priprema: na ulju pirjati luk i pancetu narezanu na manje komadiće te preliti vrhnjem za kuhanje. Brokulu prokuhati da omekša, narezati na manje komadiće i dodati umaku. Tjesteninu FIOLI kuhati 12 - 14 min. (do željene tvrdoće "al dente") i pomiješati s umakom.
TJESTENINA S GLJIVAMA, MLADIM TIKVICAMA I PANCETOM
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
8 šampinjona
3 mlade tikvice
100 g pancete
ovčji sir po želji
Priprema: na ulju pirjati šampinjone i tikvice te dodati pancetu narezanu na komadiće. Tjesteninu FIOLI kuhati 12-14 min. (do željene tvrdoće "al dente"). Sve zajedno pomiješati. Po želji staviti ovčji sir.
TJESTENINA S TARTUFIMA
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
8 dag maslaca
6-8 dag tartufa
3 dcl slatkog vrhnja
5 dag naribanog sira
sol i papar po želji
Priprema: na maslacu pirjati tartufe, dodati sol i papar, slatko vrhnje i pola naribanog sira. Tjesteninu FIOLI kuhati 12-14 min. (do željene tvrdoće "al dente") i preliti umakom. Posipati ostatkom naribanog sira.
TJESTENINA SA TUNOM I POVRĆEM
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
1 svježa crvena paprika
1 svježa zelena paprika
5 kiselih krastavaca
3-4 žlice kukuruza šećerca
160 g tune
300 g majoneze
sol prema želji
Priprema: papriku i krastavce narezati na kockice, dodati kukuruz šećerac, tunu i majonezu. Tjesteninu FIOLI kuhati 12-14 min. (do željene tvrdoće "al dente"). Sve zajedno pomiješati i dodati sol. Servirati hladno.
TJESTENINA SA ČETIRI VRSTE SIRA
Sastojci za 4 osobe:400 g tjestenine FIOLI ili RAGUSA (po izboru)
10 dag camemberta
10 dag gorgonzole
10 dag ementalera
5 dag ribanog parmezana
2 dcl kiselog vrhnja
sol i papar po želji
Priprema: u tavi rastopiti sve sireve, dodati vrhnje, papar i sol. Tjesteninu FIOLI kuhati 12-14 min. (do željene tvrdoće "al dente") i preliti umakom. Na kraju posipati parmezanom.